Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Τρέξιμο

                                         Τρέξιμο - Jogging


Το τρέξιμο εξ’ ορισμού είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να κινηθείτε με τα πόδια από ότι στο περπάτημαΣύμφωνα την αθλητική ορολογία ορίζεται το τρέξιμο, ως ο βηματισμός εκείνος που σε κάποιο σημείο κατά την διάρκεια της εκτέλεσης και τα δυο πόδια βρίσκονται στον αέρα. 

Το τρέξιμο κατά μια έννοια είναι η εξέλιξη του περπατήματος ή της πεζοπορίας αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σύμφωνα με μια μελέτη της ανθρώπινης ανατομίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η μετάβαση από τη βάδιση στο τρέξιμο ήταν κρίσιμη για την εξέλιξη του ανθρώπου. 


Η δυνατότητα για τρέξιμο εμφανίστηκε πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια.
Φαίνεται ότι οι πρόγονοί μας ήταν άριστοι δρομείς αντοχής, πιθανώς για να μπορούν να φτάνουν στα νεκρά ζώα πιο γρήγορα από τις ύαινες. Oι πρόγονοι του ανθρώπου που ζούσαν στις αφρικανικές σαβάνες έπρεπε να ανταγωνιστούν τις ύαινες, οι οποίες ήταν καλοί δρομείς.

Το Jogging (τζόκινγκ) είναι μια μορφή τρεξίματος σε έναν αργό, ήπιο και ήρεμο ρυθμό. Η κύρια πρόθεση είναι να αυξηθεί η φυσική κατάσταση χωρίς πίεση και ένταση. Το Jogging είναι ένας όρος που αναφέρεται γενικά σε ένα τύπο αργού τρεξίματος που ονομάστηκε έτσι στην Αμερική τη δεκαετία του 1960 ή του 1970. 

Έως τότε ονομαζόταν «roadwork», που σε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά σημαίνει «προπόνηση του δρόμου» και το χρησιμοποιούσαν οι αθλητές ως μέρος της προπόνησης τους όπως οι μποξέρ, για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Στις δεκαετίες του 1960-1970 το Jogging έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να τρέχουν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου