Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Αναρρίχηση βράχου

   Η αναρρίχηση είναι ένα σπορ που όλοι λίγο-πολύ έχουμε δοκιμάσει υπό παιγνιώδη μορφή στην παιδική μας ηλικία και σε αντίθεση με την γενικότερη πεποίθηση, δεν εξαρτάται τόσο από την δύναμη μας, αλλά κυρίως από την τεχνική, τον τρόπο δηλαδή που κινείται ή ισορροπεί το σώμα μας πάνω στο ανάγλυφο του βράχου.
   Οι αναρριχητικές διαδρομές βαθμολογούνται με κλίμακες δυσκολίας ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε σε τι επίπεδό βρισκόμαστε. Όσο αυξάνει η δυσκολία τόσο μειώνονται και γίνονται μικρότερα τα πιασίματα και τα πατήματα ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και η κλίση του βράχου που μπορεί να είναι θετική, κάθετη ή αρνητική.
   Η ασφάλιση γίνεται με τη βοήθεια σχοινιών τα οποία έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να αντέχουν τόσο στην ασκούμενη δύναμη κατά τη στιγμή της πτώσης του αναρριχητή, όσο και τις φθορές όταν το σχοινί έρχεται σε επαφή με το βράχο. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται επίσης το κράνος, η αναρριχητική ζώνη, διάφορα καραμπίνερ, ασφαλιστικές συσκευές, καταβατήρες, ιμάντες, κορδονέτα καθώς επίσης και αναρριχητικά παπουτσάκια με σόλα από κατεργασμένο καουτσούκ και ασύμμετρο σχήμα, με τα οποία μπορούμε να πατήσουμε ακόμα και σε πολύ μικρές προεξοχές του βράχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου