Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΠΡΩΤΕΣ  ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Κακώσεις των οστών
Τραυματισμοί στον αυχένα ή στη σπονδυλική στήλη
Απαγορεύεται να επιχειρήσετε να κινήσετε, έστω και ελάχιστα, το κεφάλι, τον αυχένα ή την πλάτη του τραυματία. Ακόμη κι αν υπάρχουν πληγές που αιμορραγούν, μην επιχειρήσετε να τις περιποιηθείτε αν, για να το κάνετε, πρέπει να μετακινήσετε, έστω και ελάχιστα, το κεφάλι, τον αυχένα ή την πλάτη του τραυματία.
Τα τραύματα στον αυχένα ή στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης θεωρούνται περιστατικά τεράστιας σοβαρότητας. Οι βλάβες που ενδέχεται να προκληθούν ποικίλλουν από ένα κάταγμα έως και σύνθλιψη του νωτιαίου μυελού. Αν είστε ο άνθρωπος που θα προσφέρει βοήθεια, το πρώτο πράγμα που επιβάλλεται να εξασφαλίσετε είναι η απόλυτη ακινησία του τραυματία και η άμεση κλήση ασθενοφόρου. Μέχρι να φθάσει ιατρική βοήθεια, πρέπει να παραμείνετε στο πλευρό του τραυματία, εξασφαλίζοντας πως θα μείνει εντελώς ακίνητος, διότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.

Συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν:
- Απώλεια αισθήσεων.
- Μούδιασμα στα άκρα.
- Πόνοι στον αυχένα ή στη σπονδυλική στήλη.
- Δυσκολία κίνησης των άκρων.
- Πτώση της αρτηριακής πίεσης.
- Ορατές κακώσεις στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης.

Πριν δώσετε τις πρώτες βοήθειες
- Εφόσον ο τραυματίας δεν έχει τις αισθήσεις του, φροντίστε να παραμείνει εντελώς ακίνητος (ακριβώς στη στάση στην οποία βρίσκεται) και καλέστε ασθενοφόρο.
- Εφόσον ο τραυματίας έχει τις αισθήσεις του, υποδείξτε του να παραμείνει απολύτως ακίνητος, ακριβώς στη στάση στην οποία βρίσκεται.
- Φροντίστε να του μιλάτε διαρκώς με ηρεμία, για να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Ζητήστε του να σας πει αν αισθάνεται πόνο σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο.

Δώστε τις πρώτες βοήθειες
- Προκειμένου να εξασφαλίσετε πως το κεφάλι του τραυματία θα παραμείνει εντελώς ακίνητο, τοποθετήστε βαριά, σταθερά αλλά μαλακά αντικείμενα και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού (π.χ. διπλωμένες κουβέρτες).
- Κάντε το ίδιο και από τις δύο πλευρές του κορμού του και των χεριών του.
- Aν είστε απολύτως βέβαιοι πως είναι εφικτό να κλείσετε τα πόδια του χωρίς να κινηθεί ο κορμός, κάντε το και βάλτε και από τις δύο πλευρές τους βαριά, σταθερά αντικείμενα.
- Καλύψτε το σώμα του τραυματία με μια ελαφριά κουβέρτα, προκειμένου να διατηρηθεί ζεστός.
www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου