Πέμπτη 10 Μαΐου 2012


Τσιμπήματα εντόμων
Tα τσιμπήματα των εντόμων δεν προκαλούν σοβαρό πρόβλημα, εκτός αν ο άνθρωπος είναι αλλεργικός, οπότε υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ή αναφυλακτικού σοκ. Επίσης, τα πολλαπλά και ταυτόχρονα τσιμπήματα έχουν σωρευτική τοξική επίπτωση και επιβάλλεται να παρασχεθεί στο θύμα ιατρική φροντίδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συχνά επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα είναι πιθανό να ενεργοποιήσουν αλλεργικούς μηχανισμούς εξαιρετικής βαρύτητας.
Aν το άτομο είναι αλλεργικό στο τσίμπημα, τα συμπτώματα εκδηλώνονται ραγδαία. Για το πώς αντιμετωπίζεται άμεσα αυτή η επείγουσα κατάσταση, βλ. «Αλλεργική αντίδραση και αναφυλακτικό σοκ>.

Πότε πρέπει να ζητήσετε επειγόντως ιατρική βοήθεια
- Aν το τσίμπημα προέρχεται από αράχνη ή σκορπιό.
- Aν πρόκειται για πολλαπλά τσιμπήματα μελισσών.
- Aν το άτομο έχει ιστορικό αλλεργίας σε τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας.
- Aν το τσίμπημα είναι στο πρόσωπο ή μέσα στο στόμα. Επειδή εκεί οι ιστοί είναι πιο χαλαροί, το οίδημα που αναπτύσσεται από το τσίμπημα μπορεί να φράξει τις αναπνευστικές οδούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Μέχρι να φθάσετε στο νοσοκομείο, τοποθετήστε πάγο στο πρόσωπο ή παγάκια μέσα στο στόμα του θύματος.
- Aν σας τσιμπήσει κουνούπι ή τσιμπούρι και τις επόμενες μέρες παρουσιάσετε πυρετό.


Δώστε τις πρώτες βοήθειες
- Παρατηρήστε αν υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης. Σε αυτή την περίπτωση, δράστε άμεσα.
- Aν το τσίμπημα έγινε από μέλισσα ή σφήκα, πρέπει να βεβαιωθείτε πως το κεντρί δεν βρίσκεται ακόμα στο δέρμα. Aν το βλέπετε, αφαιρέστε το προσεκτικά, χρησιμοποιώντας μια καρφίτσα ή ένα τσιμπιδάκι. προσοχη: Απαγορεύεται να πιέσετε το κεντρί, γιατί έτσι θα ελευθερωθεί περισσότερο δηλητήριο στην πληγή.
- Καθαρίστε πολύ καλά την περιοχή, χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό.
- Για να περιορίσετε το οίδημα, τυλίξτε μέσα σε ένα ύφασμα ή μια πετσέτα λίγο πάγο και ακουμπήστε τον πάνω στο τσίμπημα.
- Ανακουφίστε τον πόνο με αμμωνία.
www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου