Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Άλμα τριπλούν


Στο άλμα τριπλούν ο αθλητής πρέπει να εκτελέσει τρία άλματα το ένα αμέσως μετά το άλλο. Η προσγείωση μετά από το πρώτο άλμα πρέπει να γίνει στο πόδι εκείνο, με το οποίο έγινε η εκτίναξη. Το δεύτερο άλμα γίνεται στο άλλο πόδι, που αμέσως μετά εκτινάζεται και πάλι. Η σειρά αυτή των ποδιών είναι συνεπώς: Δεξιά, δεξιά, αριστερά ή αριστερά, αριστερά, δεξιά. Όσο για τα υπόλοιπα ισχύουν κι εδώ οι κανονισμοί αγώνων του άλματος σε μήκος.
Τεχνική του άλματος τριπλούν
Η φόρα είναι, βασικά, ένας επιταχυνόμενος δρόμος και αποσκοπεί στην προετοιμασία για την εκτίναξη, αφού επιτευχθεί η μέγιστη ταχύτητα. Γι' αυτό το σκοπό ανορθώνεται το πάνω μέρος του σώματος και το μήκος των διασκελισμών γίνεται κάπως μικρότερο.
Εκτίναξη
Η εκτίναξη είναι γρήγορη, ενεργητική και δεν έχει τόσο μεγάλο ύψος, όσο στο άλμα σε μήκος, για να διατηρηθεί ελάχιστη η απώλεια της ταχύτητας.
Πρώτο άλμα (σκίρτημα) ( Hop )
Το πρώτο άλμα εκτελείται πολύ χαμηλά. Μέχρι το ανώτατο σημείο της τροχιάς του άλματος το πόδι ωθήσεως παραμένει μπροστά, μετά φέρεται το πόδι εκτινάξεως προς τα εμπρός, προσγειώνεται ενεργητικά με ολόκληρο το πέλμα και εκτινάζεται και πάλι γρήγορα.
Δεύτερο άλμα (βήμα) ( Step )
Είναι μικρότερο από το πρώτο άλμα και δυσκολότερο στην εκτέλεσή του. Είναι σημαντικό να φέρει κανείς το πόδι ωθήσεως μέχρι την οριζόντια θέση, καθώς και να εκτιναχθεί αμέσως μετά από την ενεργητική προσγείωση που ακολουθεί.
Τρίτο άλμα (πήδημα) ( Jump )
Αντιστοιχεί στο άλμα σε μήκος και πρέπει να εκτελεστεί όπως κι αυτό.
e-stivoz


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου