Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Το Φαράγγι της Κράστας

Σε απόσταση μιας ώρας και 15'  από Θεσσαλονίκη ( 102,3 χλμ ), από Βέροια 35' ( 28 χλμ ) και από Νάουσα 12'  ( 7 χλμ ) , στις συναντήσεις των δασικών κι αγροτικών εκτάσεων των κοινοτήτων Γιαννακοχωρίου  ,Ροδοχωρίου ,Μαρίνας, του Νομού Ημαθίας, κυλά το ποτάμι Μέγα Ρέμα, όπου συναντούμε το φαράγγι της Κράστας, μήκους 90 μέτρων, ύψους 100 - 250 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων, υψομετρικό του ποταμού περίπου 300 μέτρα πάνω από τη επιφάνεια της  θάλασσας.
Ο λόφος της Κράστας,  ύψος κορυφής 520 μέτρα, δεσπόζει με τα ασβεστολιθικά πετρώματα και τους εξαίσιους χρωματικούς , σχισμένους όγκους , ενώ στην κορυφή του , το Μάιο διαφεντεύει η βασίλισσα των βοτάνων η κατακόκκινη άγρια Παιωνία.
Στην Κράστα, προερχόμενη ίσως από τα κάστρα , όχι άδικα, πριν 200 έτη - ακόμα υπάρχουν ίχνη - έχουμε σκαλεμένο στο μέσο των βράχων, το Ασκηταριό ,ένα διώροφο  κτίσμα τότε, με πολεμίστρες και έδρα λήσταρχων, όπου διδάσκονταν κρυφά τα Ελληνικά  σε παραπλήσιο σπήλαιο, όπως διηγούνται οι παλαιότεροι.

                               

                             ΚΠΕ
    





Αν ο περιπατητής πιστεύει πως θα συναντήσει το γνώριμο τοπίο του Αν. Βερμίου θα εκπλαγεί. Περπατώντας στην κοίτη του ποταμού ξαφνικά συναντά μπροστά του ένα άγριο τραχύ τοπίο με λευκά ασβεστολιθικά πετρώματα να κυριαρχούν ενώ κάποιοι όγκοι σχισμένων βράχων στα χρώματα της ώχρας, του καφέ, του κόκκινου σπάνε τη μονοχρωμία. Η καλλιτεχνική έκφραση των δυνάμεων της φύσης στους πέτρινους όγκους που ανασηκώνονται αριστερά και δεξιά ξεπερνά τη φαντασία, οι σμιλεμένες τεράστιες πέτρες εντός της κοίτης λες και είναι αποτέλεσμα της τιτανομαχίας, ενώ τα περίεργα σχήματα των δέντρων που στηρίζονται στην πέτρα και αναζητούν τρόπο να ανέβουν ψηλά και να συναντήσουν το φως προκαλούν τον περιπατητή να τα αποθανατίσει.
Η περιοχή διαθέτει σημαντική φυτική βιοποικιλότητα άξια να μελετηθεί και να αναδειχθεί, φυσικό περιβάλλον που μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί ως πρόταση βιώσιμου ή αειφορικού τουρισμού στην περιοχή μας, βράχους αναρρίχησης για όσους ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο άθλημα. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά σήμανση (θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σχετικά με την ύπαρξη του Φαραγγιού στην είσοδο της Νάουσας , στα διάφορα σημεία του δρόμου Νάουσας -Γιαννακοχωρίου καθώς και στο σημείο εισόδου του Φαραγγιού στην περιοχή Αλώνι). 

http://www.e-naousa.gr/article.php?naousa=1119
http://www.enikos.gr/society/83951,To-mageytiko-faraggi-ths-Krastas.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου